Ultimele Știri

VIDEO: Bătaie în Parlamentul Japoniei. Decizie care nu a mai fost luată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

parlament japonia bataie

Joi, Japonia a făcut un pas important în adoptarea legislaţiei pentru o schimbare politică care ar permite trupelor să lupte în străinătate pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, o parte aflată pe agenda premierului, care ar putea duce la limita pierderii unei constituţii pacifiste.

Schimbarea politicii de securitate, despre care spune Abe, este vitală pentru a răspunde provocărilor cum ar fi o creștere a Chinei, dar care a stârnit proteste și a erodat puternic sprijinul popular, conform Reuters.

Oponenții susțin că încalcă Constituția și se tem că ar putea ademeni Japonia în conflicte conduse de SUA.  

Membru al Partidului Liberal, Masahisa Sato, a declarat pentru postul de televiziune NHK, căci, Camera Superioară a aprobat hârtiile, după o sesiune haotică, desfăşurată în direct la televizor, în care parlamentarii din opoziţie au încercat fizic, să blocheze votul, declarând totodată că votul a fost inacceptabil.

Prim ministrul Shinzo Abe are o majoritate în Camera Superioară, dar partidele din opoziţie s-au angajat să utilizeze tactici de întârziere, pentru ca Parlamentul să le suspende până pe 27 septembrie.

Mii de manifestanți s-au adunat în apropierea Parlamentului, miercuri, scandând „Resturi de facturi de război!” și „Abe, demisia!”, anunţându-şi prezenţa şi pentru joi.

Protestele amintesc de cele de acum 55 de ani, în urma cărora, bunicul lui Abe, Nobusuke Kinship, a fost obligat să demisioneze prin forţarea uni tratat de securitate SUA-Japonia, în Parlament.

Revizuirile se vor încheia prin interzicerea apărării unei naţiuni ”prietenoase” care se află sub ameinţare, sau de auto-apărare colectivă, atunci când Japonia se va confrunta cu o „amenințare la adresa supraviețuirii sale”.

Măsurile extind domeniul de aplicare pentru sprijinul logistic pentru militarii aliaţi cu Statele Unite, dar și alte țări, precum și pentru participarea la menținerea păcii.

Statele Unite au salutat schimbarea Japoniei, ca urmare a îngrijorării a unor ţări din Asia de Sud-Est, de acțiunile Chinei de a consolida pretențiile sale în litigiu, în Marea Chinei de Sud.

China, marcată încă de ocupaţia brutală a Japoniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat că legislaţia ar ”complica” securitatea regională.

Revizuirile vor lăsa încă Japonia să fie constrânsă în operaţiunile militare de peste mări, de limitările legale, dar şi de urmele unui război care a lăsat răni puternic înrădăcinate.

„Condițiile impuse în legislație și în timpul dezbaterii extinse, spun foarte clar că vor fi limite reale, imspuse asupra a ceea ce poate face Japonia, și când”, a declarat Richard Samuels, directoru programului de la Massachusetts Institute of Technology, din Japonia.

„Putem slăbi unele constrângeri cu privire la un comportament militar, dar … putem face acest lucru în condiții foarte stricte.”

Abe a promis să meargă mai departe cu revizuirile, în ciuda sondajelor care arată că majoritatea alegătorilor doresc o mai bună explicație de ce este nevoie de ele.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*