Ultimele Știri

30 de zile fără soare în București. Cum ne afectează cel mai lung fenomen de acest fel, din ultimele trei decenii

Bucureștiul împlinește 30 de zile de când nu a mai avut parte de soare. Acest fenomen, care se dovedește a fi cel mai lung din ultimele trei decenii, are diverse efecte negative, precum favorizarea depresiilor sezoniere, care este întâlnită și la oamenii care își petrec mult timp muncind în interior, la lumina artificială.

Dr. Rodica Năstase, şef de secţie la Spitalul de Psihiatrie „Al. Obregia”, a prezentat efectele negative ale acestei perioade lungi în care bucureștenii nu au avut parte de soare. Printre acestea este favorizarea depresiilor sezoniere, sau de asemenea, accentuarea depresiilor deja prezente.

Pentru multă lume, trecerea de la un anotimp la altul sau zilele fără soare dau majorităţii populaţiei o modificare a dispoziţiei. În limbajul de toate zilele, oamenii îi spun astenie. De fapt, este vorba despre modificări biochimice care se petrec la nivelul metabolismului celular şi care constau, în special, într-un dezechilibru al melatoninei, substanţă care este direct implicată în menţinerea unei dispoziţii optime. Acest dezechilibru este favorizat şi de zilele fără soare, dar şi de izolarea în casă sau la birou în faţa computerului, a televizorului cât este ziua de mare, indiferent dacă afară este sau nu soare”.

Doctorul a menționat remediile la care apelează țările nordice pentru a combate aceste efecte negative, aceste țări fiind printre cele care au parte de cele mai multe zile fără soare. Potrivit Rodicăi Năstase, în aceste țări sunt create dispozitivele de reflexie a razelor solare şi de concentrare a acestora în spaţii deschise, în care oamenii își petrec câteva ore pe zi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*