Ultimele Știri

28 de ani de la accidentul de la Cernobâl

Astăzi se împlinesc 28 de ani de la  accidentul nuclear de la Cernobâl.  Accidentul a avut loc pe data de 26 aprilie 1986 la ora 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare în special în zona orașului Pripiat aflat în apropierea centralei nucleare. Orașul Pripiat este și astăzi un oraș închis.  Dezastrul este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Norul de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale URSS, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate radioactiv fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.  Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale. Numărul victimelor accidentului de la Cernobâl care s-au îmbolnavit în principal de cancer, nu a fost cunoscut niciodată, deorece guvernul sovietic a secretizat foarte multe documente. Accidentul a fost ținut secret câteva zile de conducătorul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, dar a fost nevoit să anunțe accidentul și să ceară sprijin internațional. Foarte multe mame au născut copii cu malformații și diferite boli, în special în Ucraina, Rusia, Belarus și Țările Baltice.

Președintele interimar al Ucrainei Olexandr Turcinov  a făcut astăzi un apel la solidaritate: „Fiecare dintre noi trebuie să-și amintească de primii eroi, de pompierii care și-au pierdut viața în flacările reactorului distrus și de toți cei care și-au dat viata pentru a proteja lumea de radiațiile ucigașe”. „Cred că această dată tragică (26 aprilie 1986) va rămâne pentru totdeauna o zi de rememorare, dragoste, compasiune și unitate națională” a mai declarat președintele ucrainean.

Natalia Nikolaychuk era copil atunci când a avut loc explozia la reactorul patru, ea povestește despre orașul său natal Pripiat și despre accidentul nuclear de la Cernobâl.

„Natalia Nikolaychuk  nu ne poate spune numele  orașului ei natal, fără a începe să plângă, și pur și simplu se referă la el ca la cealaltă viață.

Pripiat, este un oraș în care mii de familii de ucraineni au  trăit fericiți odată, acum sa transformat într-un oraș fantomă după ce a fost evacuat în 1986, după o explozie la reactorul patru al centralei nucleare,  a fost cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie.

Pripiat a fost un produs de planificare urbană sovietică, a fost cel mai apropiat oraș de centrala nucleară. Acesta a fost înființat în 1970, în cea mai mare parte orașul era locuit de familii care au lucrat la uzină. În 1986, orașul a avut peste 45.000 de locuitori – toți au fost evacuați a doua zi după dezastrul nuclear din 26 aprilie. Mai mult de 2 milioane de oameni din mai mult de 5.000 de orașe și sate din Ucraina, Belarus și Rusia au fost afectate de radiații. După 28 de ani mai târziu, pentru mulți este încă o traumă psihologică, acum este mai profundă.” A relatat Natalia Nikolaychuk pentru kyivpost.com.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*