Ultimele Știri

25 de ani, degeaba!

După decembrie 1989 şi execuţia dictatorulului Ceauşescu împreună cu soţia sa, a început o nouă eră, însă Elita României a rămas la putere, scrie publicaţia britanică The Guardian care aminteşte de disidentul comunist Dumitru Mazilu, închis în regimul Ceauşescu.

Dumitru Mazilu a cerut foştilor lideri comunişti să le fie interzis accesul la conducerea ţării şi a fost proeminent la începutul Revoluţiei, însă a fost marginalizat de cel care devenea primul preşedinte al României după regimul regimul dictatorial, pe care disidentul comunist l-a întrebat: „Cine eşti şi ce ai făcut în ultimii cinci ani?”.

România a fost una dintre noile ţări europene care au făcut parte din blocul socialist şi care nu au trecut o legislaţie a lustraţiei, pentru a le interzice foştilor lideri comunişti să ocupe funcţii în noua conducere.

Omul care a vrut puterea a fost întruchipat în persoana lui Ion Iliescu, care alături de alţi foşti comunişti au condus Guvernul timp de mai mulţi ani, şi încă o mai fac, continuă sursa citată. De asemenea, foşti membri ai Securităţii şi familiile lor s-au îmbogăţit din privatizări şi nu s-a făcut dreptate pentru victimele fostului regim, mai scrie The Guardian.

Până în ziua de azi nu a fost găsit alt vinovat în afară de Ceauşescu, pentru cel mai mic rol avut în cadrul regimului de jumătate de secol de teroare şi mizerie impuse de Partidul Comunist. Timpul trece, iar victimele şi criminalii mor. Speranţele celor care au mai  crezut că vor  vedea pe cineva plătind pentru moartea sau torturarea vreunui prieten ori soţ, au dispărut atunci când Curtea Europeană a hotărât că nu exista un statut al limitării crimelor împotriva umanităţii.

Nici măcar Institutul  de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc nu a putut face dreptate, în ciuda eforturilor sale majore în a  ţine evidenţa abuzurilor comuniste. O listă cu aproximativ 170 de persoane împotriva cărora se poate începe urmărirea penală, publicată în 2007, nu a produs nicio condamnare.

La 25 de ani de la Revoluţie, verdictul asupra a ceea ce  s-a întâmplat atunci este, în cel mai bun caz, amestecat. Mulţi susţin că execuţia lui Ceauşescu a reprezentat un început fals. Procesul a fost organizat tot de comunişti, care au transformat o revoltă populară în ceva puţin mai mult de lovitura de palat şi s-au ţinut bine de putere.

„Sunt sigur acum că revoluţiile sunt concepute de către idealişti, puse în aplicare de către luptători, şi folosite de către oportunişti”, a spus Dumitru Mazilu.

 „La început a fost real, blocade, oameni striviţi de tancuri”, a afirmat Romulus Rusan, director  în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Dar la Revoluţie au fost două tipuri de oameni: cei care strigau ” Jos comunismul” şi cei care strigau „Jos Ceauşescu”, însă cel de-al doilea grup a fost cel care a creat noua ordine politică după 1989″, a mai adăugat el.  

Uciderea lui Ceauşescu a subliniat însă un dispreţ pentru statul de drept, care a continuat mulţi ani. Când în cele din urmă schimbarea s-a produs, în parte la presiunea Uniunii Europene, s-a centrat pe combaterea corupţiei în epoca postcomunistă, mai scrie sursa citată.

Crearea oamenilor fără memorie a reprezentat marea victorie a comunismului, realizare care aparent încă bântuie ţara, mult timp după ce regimul a fost alungat. Însă protestatarii care l-au ajutat pe Iohannis să ajungă la putere pe seama promisiunilor de schimbare spun că nu vor permite ca o altă revoluţie să fie furată, încheie publicaţia britanică.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*