Ultimele Știri

25 de ani de la manifestaţia care a dus la căderea Zidului Berlinului

Germania, sărbătorește joi în Leipzig 25 de ani de la izbucnirea protestelor  dramatice din perioada premergătoare căderii Zidului Berlinului, cu o reconstituire de marş emblematic la lumina lumânărilor.

Ceremonia are loc în orașul est german Leipzig şi vine cu o lună înainte de marcarea unui sfert de secol, de la reunificarea capitalei, Berlin. Atunci autorităţile comuniste au hotărât să încheie războiul rece fapt ce a dus la reunificarea Germaniei, ţară care domină economic astăzi  Europa. În toamna anului 1989, au avut loc proteste succesive şi demonstrații împotriva statului stalinist în majoritatea orașelor est germane.

Protestul pașnic din Leipzig la care au luat parte circa 70.000 de oameni, din 9 octombrie 89′ s-a lovit de încrâncenarea şi în acelaşi timp de uimirea autorităților est-germane şi a trupelor sovietice. Aceste evenimente au devenit un punct de cotitură, după luni de neliniște și a stârnit temerile legate de o represiune sângeroasă  similară cu cea din Piața Tianmen din Beijing, care a avut loc în luna iunie a aceluiaşi an.

leipzigLeipzig 9 octombrie 1989

Președintele german Joachim Gauck , care el însuși era un pastor pro-democrație din Orientul comunist a fost, solicitat în noaptea de 09 octombrie 1989 să aleagă ” decisiv „.

„Acesta a încurajat oamenii din RDG să se ridice împotriva dictaturii comuniste şi să lupte pentru libertatea și demnitatea umană „, conform unei declaraţii făcute de acesta în cursul acrestei săptămâni. 

Joachim GauckJoachim Gauck

Actualul președinte al Germaniei reunificate, Joachim Gauck, a ales acum să aniverseze căderea Zidului Berlinului pe 9 octombrie la Leipzig, nu pe 9 noiembrie în capitală. El i-a invitat la ceremoniile comemorative de joi pe omologii săi polonez, ungar, ceh și slovac.

Primul moment solemn va fi la sala de concerte Gewandhaus, unde dirijorul Kurt Masur a încercat să-și folosească celebritatea internațională pentru a deveni mediator. Apoi un serviciu religios asemeni celui de pe 9 octombrie 1989 va fi oficiat la biserica Sfântul Nicolae, iar odată cu căderea serii, zeci de mii de oameni având cu ei lumânări aprinse vor reface traseul manifestației care a grăbit istoria secolului XX.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*