Ultimele Știri

25 de ani de la construirea primului „pod de flori” peste Prut

primul pod de flori peste prut

Pe 6 mai 1990, mii de români s-au adunat pe ambele maluri ale râului Prut pentru a marca dorința de apropiere și istoria comună a României și Republicii Moldova, cunoscut drept primul ”Pod de flori”.

Au trecut 25 de ani de la momentul oportun reîntregirii teritoriilor româneşti, însă nostalgia persistă în sufletele românilor, iar florile lansate pe apa Prutului nu s-au ofilit. La momentul respectiv, România încolţea după viscolul regimului comunist, iar Basarabia încerca să scape de statutul de republică unională, lucru reuşit abia pe 27 august 1991, când și-a proclamat independența faţă de Uniune Sovietică.

Mii de oameni s-au adunat pe lungi distanțe la punctele de frontieră Miorcani-Pererâta; Stânca-Costești; Sculeni-Sculeni; Ungheni-Ungheni; Albița-Leușeni; Fălciu-Țiganca; Oancea-Cahul; Galați-Giurgiulești şi au lansat pe apă punţi de flori, iar clopotele tuturor bisericilor din stânga și din dreapta Prutului au răsunat, pentru prima dată, după decenii, împreună.

La acea vreme a fost o dorinţă firească a fraţilor despărţiţi de Pactul Molotov-Ribbentrop şi au realizat un lanţ uman de încurajare a apropierii dintre malurile cu frontiere. Au schimbat vorbe, au cântat şi dansat împreună, după care au convenit să se reîntâlnească peste o lună.

Momentul de-atunci a fost numit „sfânt al cugetului și simțirii românești”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*