Ultimele Știri

24 000 de români spun Stop TTIP şi CETA! ”Nu vrem un sistem de justiţie paralelă dedicat corporațiilor”

stopttip

România a îndeplinit cvorumul necesar unei Iniţiative Cetăţeneşti Europene, instrument care ar trebui să asigure o audiere în Parlamentul European. În cursul zilei de ieri inițiativa a adunat cele 24 000 de semnături care se adăugă celor peste 2 800 000 din întreaga Europă, în ceea ce este una din cele mai importante iniațiative cetăţeneşti din Europa.

Mesajul cetăţenilor este clar, ei spun NUeste că nu-şi doresc un tratat transatlantic care să pună profitul şi comerţul deasupra drepturilor cetăţeneşti. Din păcate Comisia Europeană nu a acceptat din motive birocratice această iniţiativă, dar Uniunea Europeană trebuie să fie conştientă că cetăţenii săi nu-şi mai doresc ca politicile care-i privesc să fie negociate în secret şi fără a ţine cont de priorităţile lor.

Din păcate semnele care vin de la Bruxelles sunt contradictorii aşteptărilor.

Un sistem de justiţie paralelă dedicat corporațiilor

Pe de o parte Comisia Europeană insistă pentru un sistem paralel de justiţie dedicat doar investitorilor. Zilele trecute doamna comisar Cecilia Malmstrom a lansat propunerea ca această clauză de soluţionare a disputelor dintre stat şi investitor (ISDS) să fie înlocuită cu una modificată la suprafaţă, dar care în esenţă este acelaşi lucru: un sistem de justiţie paralelă.

Indiferent dacă procesele dintre stat şi investitor vor fi arbitrate de către comisii de arbitraj sau judecători, principiul este acelaşi: investitorii beneficiază de tratament preferenţial şi pot evita sistemul de justiţie clasic, cel destinat şi cetăţenilor.

Astfel de procese între stat şi investitor şi-au arătat clar partea abuzivă. Cazul fraţilor Micula care au câştigat un arbitraj împotriva statului român devine un exemplu care ar trebui să pună pe gânduri inclusiv Comisia Europeană.

Investitorii româno-suedezi au blocat recent conturile ROMATSA o instituţie vitală pentru siguranţa zborurilor pe teritoriul ţării noastre. Totul pentru că ţara noastră a respectat reglementările europene şi nu a mai oferit ajutor de stat investitorilor.

Se vede clar că în astfel de cazuri, interesul comercial al investitorilor primează legislaţiei europene sau chiar siguranţei cetăţenilor.

Clauză în baza căreia investitorii au putut acţiona în judecată statul român este inclusă într-un tratat bilateral româno-suedez. De asemenea în baza unei astfel de clauze Roşia Montana Gold Corporation a anunţat că va da în judecată statul român pentru a obţine alte compensaţii.

Pe de altă parte Comisia Europeană cere statelor membre să denunţe tratatele bilaterale dintre ele.

„Prin urmare, Comisia solicită statelor membre să denunțe TBI intra-UE pe care le-au încheiat, adresând scrisori de punere în întârziere unui număr de cinci state membre (Austria, Țările de Jos, România, Slovacia și Suedia) cărora le-a solicitat deja clarificări prin intermediul unor dialoguri administrative[2], având în vedere că acordurile bilaterale în cauză au fost invocate în cadrul unor proceduri de arbitraj și au creat probleme legate de compatibilitatea cu legislația UE. Scrisorile de punere în întârziere constituie prima etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prevăzute la articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. În același timp, Comisia s-a adresat în scris celorlalte 21 de state membre care mențin TBI intra-UE[3], prin intermediul procedurii EU Pilot, pentru a lua cunoștință de punctele lor de vedere cu privire la această chestiune.”

Sunt destule semne căa astfel de clauze, oricum s-ar numi ele şi în orice fel de tratat ar fi incluse, nu se mai justifică într-o Uniune Europeană în care democraţia şi justiţia ar trebui să prezinte suficientă încredere pentru ca investitorii să nu aibă nevoie de un sistem de justiție paralel.

Cu toate că clauzele de tip ISDS din aceste tratatele bilaterale au o perioadă limitată de valabilitate, care în cazul României a expirat deja pentru majoritatea înţelegerilor, nici un guvern nu a avut înţelepciunea de a le denunţa lăsându-le săiar majoritatea acestora au expirat şi se prelugească automat conform prevederilor, nimeni nu şi-a exprimat dorinţa de a le verifica și de a le denunţa.

De aceea, Coaliţia STOP TTIP România, în numele celor 24 000 de cetăţeni care au semnat Iniţiativa Cetăţenească Europena Independentă şi a cetăţenilor afectaţi de despăgubirile nesimţite pretinse de investitori cerem public denunţarea tuturor clauzelor de tip ISDS din tratatelore bilaterale, stoparea negocierilor TTIP şi neratificarea tratatului CETA acolo unde legea o permite şi neincluderea unei astfel de clauze, chiar şi reformate, în Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii.

Orice alte tratate ce se doresc a fi încheiat între state vor trebui să respecte legile europene, principiul transparenţei şi democraţiei şi interesul cetăţenilor.

Coaliţia STOP TTIP România este compusă din 24 000 de cetăţeni si organizaţiile următoare:

Fundația TERRA Mileniul III

ActiveWatch

Grupul de Intervenție Civică

România Fără EI

Mișcarea de Rezistență de la Pungești

Alburnus Maior – Salvați Roșia Montană

Mining Watch

Miliția Spirituală

Centrul Pentru Resurse Civice

Asociația de Sprijin și Întrajutorare Solidaritatea

România Vie

Asociația Edelvais

Greenpeace Romania

Comunitatea Uniți Salvăm

R9TM

Grupul fără fracturare

Neuer Weg

Agent Green

Asociația Reper 21

Green Tourism

Asociația Pro Educație, Istorie și Cultură

Asociația Mai Bine

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*