Ultimele Știri

23 de ani de la dispariția marelui colos de la răsărit, URSS

Astăzi, 26 decembrie 2014, se împlinesc 23 de ani de la dispariția Uniunii Republicilor Sovietice, abreviat URSS. Uniunea Sovietică a apărut în anul 1922, însă a avut ca punct de plecare atacarea statului țarist rus de către bolșevicii lui Vladimir Ilici Lenin și Iosif Visarovici Stalin în anul 1917.

Uniunea Sivietică a fost creată în idea unui imperiu care va domina răsăritul peste secole însă a reușit să reziste doar 69 de ani, totul cu ajutorul lui Mihail Gorbaciov care a avut grijă ca imperiul să dispară rapid, chiar în câțiva ani de la preluarea puterii. Cei mai importanți lideri pe care i-a dat Uniunea Sovietică au fost Vladimir Ilici Lenin, Iosif Stalin, Nikita Hrușciov, Leonid Brejnev și Mihail Gorbaciov. 

URSS era constituită din mai multe Republici Sovietice Socialiste  (RSS-uri). Numărul acestora a variat de-a lungul timpului; la data dezmembrării, URSS număra 15 republici componente. Rusia era, de departe, cea mai mare republică, dominând în aproape toate domeniile: suprafață, populație, economie și influență politică. Teritoriul URSS a suferit, de asemenea, variații mari; în 1990 corespundea Rusiei imperiale, cele mai importante excepții fiind Polonia, Finlanda și Alaska.

urss3-1

Cu excepția unei scurte perioade chiar după revoluție, organizarea politică a țării era definită de singurul partid politic recunoscut, Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (P.C.U.S.).

Între 28 decembrie 1922 şi 26 decembrie 1991, Uniunea Sovietică a fost cea mai mare ţară din lume. Statul sovietic avea capitala la Moscova şi era format din 15 republici sovietice. Din 1991, toate aceste republici şi-au declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică, iar colosul comunist a încetat să mai existe la câteva ore de la demisia preşedintelui sovietic Mihail Gorbaciov. Singura moşternitoare legală a URSS avea să fie Federaţia Rusă.

„Sunt foarte îngrijorat pentru că părăsesc acest post. Cu toate acestea, am speranţe şi încredere în voi. Suntem moştenitorii unei mari civilizaţii şi acum totul depinde de noi toţi dacă această civilizaţie va reuşi revenirea la un trai decent”, declara Mihail Gorbaciov, preşedintele URSS.

La puţin timp de la discursul de adio al primului şi ultimului preşedinte sovietic, întreaga omenire a mai asistat la un moment simbolic. În această noapte, steagul roşu al Kremlinului a fost coborât pentru ultima dată. Oamenii din această ţară, a spus domnul Gorbaciov, au încetat să mai fie cetăţenii unei mari puteri. Iar deasupra Kremlinului a fluturat, de atunci, un nou drapel.

Se înlocuieşte vechiul cu noul. Tricolorul Rusiei înlocuieşte în această noapte steagul roşu, deasupra Kremlinului. O ţară redenumită şi renăscută, acum în mâinile lui Boris Elţîn.

urss2

Un nou conducător, Boris Elţîn, care avea să fie privit ca un reformator, dar sub conducerea căruia Rusia a alunecat spre anarhie şi criză economică majoră. Cu toate acestea, Rusia a rămas o putere de temut, mai ales datorită faptului că a moştenit nu doar datoriile Uniunii Sovietice, ci şi întregul său arsenal nuclear.

După dispariția URSS, cunoscut ca un punct culminant în istorie și a însemnat încheierea conflictului dintre Vest şi est, acum, la 23 de ani distanţă, ne aflăm în pragul unui nou război. Un alt lider cu viziuni imperialiste de la Moscova, dorește refacerea Uniunii Sovietice și a început anul 2014 cu acțiuni de ocupație a unor teritorii ce aparțin altor state. Vorbim despre Vladimir Vladimirovici Putin, fost lider al temutului serviciu secret KGB și actual președinte al Federație Ruse, el este omul care are un vis, un vis care ar putea pune o nouă cortină gri peste Europa.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*