Ultimele Știri

21 Decembrie 1989, istoria s-a scris cu sânge

Atunci era o zi de joi, 21 decembrie 1989, o atmosferă înghețată era așternută peste Cluj Napoca, oraș care avea să devină mai apoi scena unor orori rar întâlnite. Criminali cu sânge rece, ucid oameni neînarmați, oameni care au strigat Libertate.

Pentru ca tu să fii astăzi liber ei au avut curajul de a înfrunta gloanțele cu piepturile goale. ”Daniel Ilea “omul cu mătura” era în drum spre casă de la fabrică când s-a trezit că realitatea cotidiană s-a rupt. Ca un băţ. Şi dintr-o dată, Gavrilă Ladiu îşi arăta pieptul gol în faţa unui pluton de soldaţi. Pe trecerea de pietoni sunt morţi sau răniţi. Trecătorii se ascund în spatele unui gard viu – acum e un rastel de biciclete – ca să scape de gloanţele rătăcite sau ţintite. Alţii cară răniţii de mâini şi de picioare. Daniel Ilea e împuşcat în picior. Călin Nemeş e împuşcat. Profesorul Pedestru e împuşcat în cap.”

Această scenă unică rămâne în istoria României, o acțiune de curaj a unor oameni demni care au vrut să moară liberi, pentru ca tu astăzi să îți poți permite lucruri banale la care ei nici măcar nu puteau visa vreodată. Piața Păcii a devenit astăzi Piața Revoluției, aici avem un pământ sfânt, doisprezece oameni și-au pierdut viața și tot atâția au fost răniți. În revolutia de la Cluj au murit 29 de oameni şi 58 au fost răniţi

Revoluţia din Decembrie 1989 în Cluj-Napoca a început după revoluţia de la Timişoara şi cu aproape patru ore înainte de izbucnirea evenimentelor din Bucureşti. Revoluţia a început la Cluj-Napoca în 21 decembrie 1989 la orele 15:34 în Piaţa Păcii, astăzi Piaţa Revoluţiei, la intersecţia cu strada Napoca, strada Universităţii şi Bulevardul Petru Groza, astăzi Bulevardul Eroilor. 

01-oameni-in-tufe

02-matura

03-impuscat-in-picior

04-nemes

05-oameni-cara-om

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*