2016 are cel mai călduros august din istorie

  • Alexandra Rusu
  • 13 septembrie 2016
  • Mediu

Pământul a suportat în 2016 cel mai călduros august înregistrat vreodată, conform datelor eliberate de NASA luni, 12 septembrie. Acest lucru confirmă faptul că acest an va câştiga titlul de „cel mai călduros an înregistrat”, deţinut anterior de anul 2015, conform mashable.com.

 canicula

Potrivit Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale (GISS), al NASA, înregistrările din termometre arată că august a avut o abatere medie globală a temperaturii suprafeței medii de 0,98 grade Celsius. August 2016 este acum a unsprezecea lună consecutiv care stabileşte un record de temperatură caldă, potrivit datelor NASA. Această lună a spulberat marca anterioară pentru cel mai cald august, care a fost august 2015, când temperaturile globale medii au fost de 0,82 grade Celsius peste medie, pe baza datelor de la NASA.

Acest lucru s-a resimţit şi la nivelul României, temperatura s-a situat peste medie, în special în zona de sud-est. Media multianuală înregistrată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a lunii a fost de 19,7 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii la nivelul României, au fost înregistrate în zona Transilvaniei (între 16 şi 20 de grade Celsius), în timp ce valori termice medii mai ridicate au fost consemnate în Dobrogea, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, de până la 23 de grade Celsius.

pamant cald

Căldura are deja consecințe în întreaga lume, de la topirea gheţarilor polari, până la supraîncălzirea mărilor.

Pentru oamenii de știință, ceea ce contează este creșterea constantă a temperaturilor de-a lungul secolelor XX şi XXI. Recordul pe termen lung indică o tendință inconfundabilă de creștere a temperaturilor globale, odată cu încălzirea accelerată a oceanelor şi a atmosferei din ultimele decenii .

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *