Ultimele Știri

2015, ”începutul sfârșitului” pentru clasa politică penală

beciul domnesc

Un premier în funcţie, patru foşti miniştri şi 20 de actuali sau foşti parlamentari, 14 primari de municipii şi nouă preşedinţi de Consilii Judeţene au fost trimişi în judecată pentru corupţie în 2015, potrivit DNA, care precizează că este cel mai mare număr de persoane deferite justiţiei într-un an.

Potrivit unui răspuns trimis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), la solicitarea agenţiei mediafax, în primele 11 luni ale acestui an între persoanele trimise în judecată figurează patru persoane care au deţinut funcţia de ministru, 20 actuali sau foşti membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu funcţie de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, nouă preşedinţi de consilii judeţene şi un prefect), precum şi o persoană care la data trimiterii în judecată deţinea funcţia de prim ministru.

„Au existat situaţii în care aceeaşi persoană având una din funcţiile sus menţionate a fost trimisă în judecată în dosare diferite. Din estimările preliminare, comparativ cu anii precedenţi, reiese că este cel mai mare număr de demnitari trimişi în judecată în decursul unui an”, precizează DNA.

Conform sursei citate, în cursul primelor 11 luni ale anului s-a cerut încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru cinci membri ai Parlamentului şi s-au formulat cereri de reţinere/arestare pentru nouă membri ai Parlamentului. Şi în această situaţie au fost cazuri în care pentru aceeaşi persoană au fost formulate cereri de începere urmărire penală, reţinere sau arestare în dosare diferite.

„Potrivit estimărilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare în dosarele DNA se menţine la nivelul de 90%, ceea ce arată calitatea probaţiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum şi profesionalismul procurorilor care lucrează la DNA”, potrivit reprezentanţilor DNA.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*