Ultimele Știri

200 de şcoli din Brazilia ocupate în semn de protest. Poliţia a întervenit în forţă

police arest brazilian kids

Elevii și profesorii din São Paulo protestează împotriva deciziei Guvernului Brazilian, care vrea să reformeze sistemul educaţional din această ţară. În urma reorganizării propuse de către acesta, peste 100 de şcoli ar urma să fie închise, o mare parte dintre acestea situându-se în cartiere mărginaşe ale oraşului. Propunerile au fost făcute fără consultarea studenților sau profesorilor, astfel încât elevii au luat problema în serios şi au hotărât să ocupe şcolile din oraş şi din apropierea acestuia. De pe data de 1 decembrie, până în prezent studenţii au reuşit să ocupe în jur de 200 de clădiri de învăţământ. Protestul ar fi început încă de pe data de 9 noiembrie, reuşind să mobilizeze din ce în ce mai multe persoane.

Reforma anunţată de către guvernul brazilian, ar afecta peste 311.000 de studenţii şi familiile acestora, 74.000 de profesori şi 1474 e şcoli la nivel naţional. Herman Voorwald, secretarul general pentru educaţie, afirmă că măsura este necesară pentru a putea reduce birocraţia din şcoli, separând pe trei nivele sistemul educaţional: Școală Elementară I, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani, Şcoala Elementară II, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, şi Şcoala Medie, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 17 ani.

Elevii şi profesorii spun că măsura pe care guvernul brazilian doreşte să o impună, va duce la supra-aglomerarea instituţiilor de învăţământ, concedierea unui număr mare de profesori, reducerea salariilor acestora şi că va limita accesul elevilor care provin din familii cu venituri mici. Ocuparea şcolilor de către elevi şi profesori sunt menite să atragă atenţia autorităţilor asupra problemelor existente pe care le întâmpină sistemul de învăţământ din Brazilia. potrivit acestora, şcolile sunt deja supra-aglomerate, băncile şi scaunele nu sunt de ajuns, inormatizarea şcolilor este la o rată foarte scăzută, iar nivelul de securitate este şi acesta foarte mic.

Media de vârstă în rândul elevilor protestatari este undeva între 13-18 ani. Aceştia se bucură de suportul părinţilor şi profesorilor. La 13 noiembrie, un judecător care a dat anterior un ultimatum de 24 ore pentru  ca elevii să părăsească școlile ocupate, a revenit asupra decizie spunând că protestul acestora  nu este o invazie a intituţiilor de învăţământ, ci mai degrabă o formă de protest care are la bază nemulţumiri politice, ceea ce legitimează protestul elevilor.

În ciuda hotărârii judecătorului și sprijinul opiniei publice, elevii au fost atacați și 4 dintre ei arestaţi de către forțele de poliție. Pe data de 1 decembrie, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva mai multor protestatari.

Pe 1 decembrie, protestul pașnic care avea loc pe Avenue 9 de Julho în São Paulo, a fost reprimat de poliția militară, cei din urmă folosind gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene.

Între timp, elevii s-au baricadat în interiorul școlilor ocupate, folosind scaune şi mese și au decorat porțile exterioare observându-se mesaje precum: „E școala noastră”, „Elevii rezistă” sau „Luăm ce este al nostru de drept”. Mişcarea tinerilor este autonomă dar foarte bine organizată.

Criza actuală pe care o întâmpină instituţiile de învăţământ ale statului brazilian, îşi are rădăcinile în lipsa de interes pe care au arătat-o autorităţile brazilien, de ani de zile. tot în 2015, profesorii au fost în grevă timp de trei luni.

Video:

OCUPANDO RAUL FONSECAOCUPE SUA ESCOLA, junte amigas e amigos, discuta o problema da educação, planeje bem a ação, nos peça dicas, e ocupe sua escola!Com organização, tudo está funcionando, e apesar da pressão, está dando certo, vejam como ocupar uma escola apesar de toda intimidação, é possível!E depois, cuidem dela, organizem eventos e atividades e lutem pela educação pública de qualidade e contra o fechamento das escolas!Já são mais de 200 escolas ocupadas, não é um ato isolado, é um movimento estadual, gigante, que vai salvar a educação!#ocupesuaescola #ocupa #raulfonseca #escoladeluta #midialivre #canalsecundarista #maleducado #territóriolivre #lutarcriar #açãopopular #autonomia, #autogestão #liberdade #educação #educaçãopúblicadequalidade #vaicair #foraalkimin #sãopaulo #Brasil #movimentoestudantil #secundaristas #ocupação

Posted by Canal Secundarista on 1 Decembrie 2015

>> REPRESSÃO NO ATO DOS SECUNDARISTAS NA 9 DE JULHO, CHOQUE JOGANDO BOMBAS DE GÁS![detidos no 78º dp e no 1º dp]

Posted by G.A.S – Grupo Autônomo Secundarista on 1 Decembrie 2015

HOJE A AULA FOI DE REPRESSÃOHOJE A AULA FOI DE REPRESSÃO | No final da tarde desta terça, 1, a Tropa da Choque da PM de Alckmin reprimiu com violência um protesto pacífico de estudantes secundaristas contra o fechamento de escolas em São Paulo. A PM atacou os adolescentes com bombas de gás e tiros de bala de borracha enquanto os estudantes se manifestavam na Av. 9 de Julho. Mesmo quando deixaram a avenida, os estudantes foram perseguidos pela Tropa de Choque no centro da cidade até a Av. Consolação. Mais cedo um PM à paisana chegou a sacar uma arma contra os alunos.#naofecheaminhaescola

Posted by PSTU Nacional on 1 Decembrie 2015

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*