Ultimele Știri

20 la sută este costul efectiv al produsului! De ce nu scade preţul carburanţilor?

benzina pret

Prețul țițeiului este în colaps însă în țara noastră nu se întâmplă nimic. Prețul carburanților a rămas intact chiar dacă prețul țițeiului a picat de la aproape 100 de dolari la 20 de dolari. 

Monopolul de pe piața carburanților din România și mafia companiilor producătoare îi lasă pe români cu ochii-n soare. Românii plătesc cea mai scumpă benzină și motorină, deși noi avem o producție autohtonă.

60 la sută din preţul plătit de consumator la pompă îl reprezintă taxele şi impozitele, a afirmat fostul ministru al Energie, Răzvan Nicolescu.  Procentul variază de la o țară la alta.

Din restul de 40 la sută, sunt două componente: 20 la sută este costul efectiv al produsului  (cât costă benzina și motorina), iar restul de 20 la sută înseamnă costul logistic (transportul), alte costuri (cu stocarea, de personal), plus o marjă de profit.

Consiliul Concurenţei  a amendat cu aproape 4 milioane de euro mai mulţi distribuitori de carburanţi care aveau înţelegeri pentru preţurile din piaţă. Nu este exclus să urmeze şi alte sancţiuni dacă vor fi găsite nereguli.

În cadrul investigaţiei, Autoritatea de Concurenţă a constatat că benzinarii au participat la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare în activitatea de distribuţie angro de benzină şi motorină pe piaţa românească.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*