Ultimele Știri

20 Decembrie 89′: Timișoara devine primul oraș eliberat de comunism

20 Decembrie 1989 este ziua în care comunismul a fost trimis la lada de gunoi a istoriei. În această zi încărcată de istorie, Timișoara devenea primul oraș românesc eliberat de sub jugul comunist. Mii de timișoreni au ieșit atunci în stradă pentru dorința de a trăi liberi, însă mulți au căzut răpuși sub o ploaie de gloanțe.

La 25 de ani de la Revoluție, vine bilanțul și este unul destul de îngrijorător, având în vedere că nimeni nu a fost pedepsit pentru crimele comise. Singurii care au plătit pentru uciderea timișorenilor au fost generalii Mihai Chițac și Victor Stănculescu, aceștia fiind condamnați la 15 ani de închisoare. 

revolutie-1989-foto-duma-25

Populația neînarmată s-a confruntat cu miile de soldați ai organelor represive ale Securității, Miliției, Armatei, dar și cu trupele zeloase de activiști ai Partidului Comunist. Toate metodele și mijloacele de reprimare s-au dovedit însă neputincioase în fața dorinței de libertate a timișorenilor și a hotărârii lor de a învinge. Nici arestarile, nici molestările, nici chiar asasinatele în masă nu i-au putut opri. Fiecare glonț tras a adus pe baricadele Revoluției alți o sută de luptători. Astfel, a fost câștigată lupta de eliberare a poporului român de sub comunism. 

revolutie-1989-foto-duma-29

În 20 decembrie 1989, Timișoara a intrat definitiv  sub controlul populatiei, transformându-se într-un oraș liber, în marea închisoare care devenise, în acele zile, România.

Din acea zi, întreaga activitate din oraș a fost condusă, de la tribuna din Piața Operei, de Frontul Democrat Român, exponent în acel moment al Revoluției de la Timișoara.

În acea zi, armata a fraternizat cu demonstranții, hotărând să apere împreună cu ei victoria obținută. În 21 decembrie, în Piața Operei, peste o sută de mii de glasuri scandau: “Suntem gata să murim!

revolutie-1989-timisoara

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*