20.000 de copii sunt supuși unei situații catastrofale, din cauza luptelor din Fallujah

  • Nicoleta Ungureanu
  • 1 iunie 2016
  • Externe

Aproximativ 20.000 de copii sunt blocați alături de familiile lor, în Fallulaj. Aceştia se confruntă cu o situaţie umanitară catastrofală şi riscă să fie recrutaţi cu forţa de Statul Islamic pentru a participa la lupte.

Trupele irakiene şi luptătorii Statului Islamic care se înfruntă în bătălia pentru Fallujah au fost rugați de Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) să cruțe viața copiilor care sunt captivi alături de alte zeci de mii civili blocaţi de luptele pentru preluarea controlului asupra acestui oraş situat la vest de Bagdad, relatează The Associated Press.

UNICEF estimează că aproximativ 20.000 de copii sunt blocaţi împreună cu familiile lor în oraş şi avertizează că aceştia se confruntă cu o situaţie umanitară catastrofală şi riscă să fie recrutaţi cu forţa de Statul Islamic pentru a participa la lupte.

„Copiii care sunt recrutaţi cu forţa în lupte riscă să le fie puse în pericol vieţile şi viitorul, deoarece sunt obligaţi să transporte şi să folosească arme, să lupte într-un război al adulţilor”, subliniază organizaţia într-un comunicat.

Luptele din Fallulaj au început în urmăc u o săptămână, atunci când forţe guvernamentale irakiene – susţinute de atacuri aeriene ale coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite şi forţe paramilitare alcătuite în principal din miliţii şiite – au lansat în urmă cu peste o săptămână o operaţiune militară cu scopul de a recuceri orașul, aflat sub controlul grupării extremiste de peste doi ani.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *