Ultimele Știri

2.700 de medici pleacă anual din țară. Câți dintre aceștia se mai întorc

România pierde anual 2.700 de medici, care aleg să profeseze în alte țări, unde munca lor este mult mai bine cotată din punct de vedere financiar. Dintre cei care părăsesc anual țara, doar un număr de 30-40 de medici decid să se mai întoarcă în România.

Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, este de părere că una dintre problemele din spitale este cauzată și de lipsa de protecție pe care o au atât pacienții cât și medicii în România, în cazurile în care una dintre părți are de suferit: „Sperăm să punem cât mai curând în Parlament Legea malpraxisului, pentru că în acest moment nici medicii şi nici pacienţii nu sunt protejaţi. Pacientul care a suferit un prejudiciu în cadrul unui act medical, o eroare neimputabilă sau pentru că nu a avut la dispoziţie toate mijloacele, (…) nu este acoperit prin despăgubire. Iar medicul nu este protejat. Noua lege a malpraxisului ar putea să fie o pârghie prin care să mai oprim exodul”.

De asemenea, acesta menționează că nu doar modernizarea spitalelor este importantă, ci și motivarea medicilor de a își exercita profesia în propria țară.

„Din 2006 semnalăm migraţia medicilor. Ca să oprim medicii în România, trebuie să le redăm demnitatea. Anual, pleacă din ţară între 2.700 şi 2.900 de medici şi doar 30-40 revin, adică pierdem peste 2.500 de doctori pe an. Degeaba vom avea spitale ultramoderne, echipate la cele mai înalte standarde. Acestea vor deveni muzee dacă nu vom găsi alte mecanime prin care ei (medicii – n.r.) să-şi exercite profesia liber şi să le crească veniturile fără să fie pe o presiune bugetară. Este un element de care trebuie să ţineţi cont”, declară preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*