Ultimele Știri

Holzindustrie Schweighofer: Amenințări și directive pentru Guvernul Ponta

defrisari

În ultimele zile am urmărit mitingurile care au avut loc în cele mai importante orașe din țară, la care au participat zeci de mii de oameni. Toți au avut un singur scop, cel de a protesta împotriva despăduririlor abuzive.

Președintele României, nu este de acord cu schimbările aduse Codului Silvic, el invocând motivul că „unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”.  Președintele Iohannis a preluat cererea mafiei lemnului de la  Schweighofer-Holzindustrie, s-a conformat și a trimis spre reexaminare la Parlament Codul Silvic, pe 23 martie 2015.

Gerald Schweighofer, şeful grupului Holzindustrie Schweighofer, proprietarul unor centrale pe bază de biomasă la Rădăuţi şi Sebeş, amenință Guvernul cu mutarea afacerilor în Cehia.

Investitorul este convins că a făcut o greșeală atunci când s-a hotărât să vină în România, deși intrarea s-a pe piața din România a fost realizată cu șpăgi la nivel înalt către membrii Guvernului Năstase. Schweighofer a declarat  că merge în pierdere din cauză guvernanţilor care nu s-au ţinut de cuvânt privind modificarea legislaţiei, cu toate că traficul de influență a decurs ca pe roate la nivel politic și la instituțiile locale.

“Am făcut o mare greşeală să investesc în energie alternativă în România. Dacă nu se întâmplă nimic cu schimbarea legii voi închide unităţile din România şi ne mutăm în Cehia. Nu pot pierde bani încă un an aici”, a declarat Schweighofer pentru thediplomat.ro

Holzindustrie Schweighofer are o fabrica de biomasă în Rădăuţi, judeţul Suceava şi două în Sebeş, judeţul Alba. Deşi anunţase noi investiţii de 50 de milioane de euro în proiecte de cogenerare, Schweighofer spune că nu va mai investi niciun euro în România.

Mai mult, compania i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta prin care ameninţă Guvernul cu procese dacă va fi adoptat Codul Silvic în forma actuală și că acestă problemă ar putea afecta relațiile româno-austriece.

1

O statistică recentă arată că firmele care exploatează pădurile au câştigat în 10 ani peste 9 miliarde de euro din România. Asta după ce au defrişat  aproape 30.000 de hectare de pădure.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*