Ultimele Știri

14 februarie, ziua consumerismului

valentine's day

Ziua Îndrăgostiților a devenit ușor un trend și în România, fiind o sărbătoare importată cu succes atât de tinerii îndrăgostiți cât și de comercianți.  

Inimi roșii se legănă de tavan amenințător, pernuțe strigă acuzator iubire totul este împrăștiat pe ecranele marilor magazine și în media. Sărbătoarea Sfântului Valentin se axează mai mult pe consum decât pe iubire și sentimente, cadoul devenind principalul subiect al acestei zile. 14 februarie este o sărbătoare a trandafirilor și bomboanelor de ciocolată afirmă sociologii.

Pentru Ziua Îndrăgostiților, americanii cumpără de obicei 180 de milioane de trandafiri, 36 de milioane de cutii de bomboane și cheltuie mai mult de 14 miliarde dolari pe cadouri.

Totuși sărbătorim Sfântul Valentin, o sărbătoare americană, dar majoritatea românilor habar nu au cine a fost acest om. Valentin de Terni este un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III, fiind episcop de Terni(Italia).

După legendă el ar fi cununat un păgân cu un creștin, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui și a vindecat bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius al-II-lea(268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.

sf valentin

Sărbătoarea Sf. Valentin devine un model social, economic, cultural, de promovare, înseamnă o modă, un tip de comportament sau chiar o dependenţă. Vorbim de consumerism și mentalitatea omului modern care a adoptat prin mimetism sau din snobism acest model de viață. Deci nu mai vorbim de iubire și pasiune, principalul subiect devine consumul. Trendul a fost inventat în SUA, iar acum  devine un model și pentru români.

Campaniile publicitare şi reclamele agresive îi ţintesc pe toţi potenţialii cumpărători, mari sau mici, şi amplifică dorinţa de a cumpără şi lucruri nu neapărat necesare. Publicitatea este cea mai eficientă tehnică de spălare a creierului pe care civilizaţia modernă a inventat-o.

Majoritatea oamenilor spun că le rămân suficienţi bani astfel încât să îşi cumpere şi lucruri care nu ţin de stricta necesitate, dar care le aduc plăcere sau chiar îi fac fericiţi. Dar psihologii, sau din ce în ce mai multe alte teorii, consideră că abordarea consumerism=fericire este neadevărată şi că prin goana după cumpărături încercăm să umplem golul de identitate sau să ne găsim nouă înşine o identitate prin produsele pe care le achiziţionăm. Consumismul este o dependenţă, iar societatea noastră este creată pe baza acestei dependenţe.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*