Ultimele Știri

10 lucruri neștiute despre Vladimir Putin

vladimir putin inotator

Vladimir Putin este cel mai popular lider din lume datorită politicii agresive pe care o duce la nivel internațional. De puțin ori însă în aparițiile sale mediatice sunt expuse detaliile despre viața și persoana acestuia dincolo de arena politică.

1. Vladimir Putin colecționează ceasuri de mână 

Pasiunea liderului de la Kremlin pentru ceasurile de mână s-a descoperit abia în anul 2012, când a purtat demonstrativ în cadrul unei întâlniri oficiale un ceas, care este valorificat la prețul de 550.000 de dolari. În urma atacurilor din partea liderilor din opoziție, Vladimir Putin a început să poarte numai cămăși cu mâneca lungă, pentru a-i acoperi accesoriile costisitoare.

Potrivit unor surse din rândul colecționarilor și vânzătorilor exclusiviști, Vladimir Putin este în posesia mai multor ceasuri executate manual ale celei mai scumpe companii elvețiene, Audemars Piguet. Fiecare ceas-unicat ar costa 268.000 de euro, iar președintele rus ar avea în colecție nu mai puțin de 13 exemplare.

2. Prințul palatelor și iahturilor

În întreaga avere estimată la peste 40 de miliarde de dolari a lui Vladimir Putin, cea mai mare parte este investită în imobile și iahturi. Țarul modern al Rusiei are în total 23 de palate, reședințe, vile și apartamente de lux în întreaga țară, 10 dintre care sunt înregistrate pe alte nume decât al său, printre ele regăsindu-se palatul de pe malul Mării Negre și complexul de lux din Moscova.

resedinta vladimir putin

De asemenea, pe lângă cele 20 de iahturi guvernamentale, Putin este în posesia unui luxos iaht personal, care e înregistrat pe numele unui bun prieten-oligarh.

iaht vladimir putin

3. Deţine centura neagră la judo și karate

Fiind cunoscut drept un mare iubitor de sport, încă de la 14 ani Putin a început să practice judo și o formă de arte marțiale, reușind numai peste 4 ani să obțină centura neagră la judo şi titlul de Maestru al Sportului în ambele discipline. În prezent, Vladimir Putin deţine centura neagră 6 dan la karate kyokushin şi la judo.

putin centura neagra judo

4. Destinația KGB

În 1968, pe când avea 16 ani, tânărul Putin s-a prezentat la sediul KGB-ului din Leningrad/Sankt Petersburg, cu dorinţa de a se alătura serviciilor secrete, însă a fost refuzat, din cauza că ei nu acceptau voluntari. Cum KGB  angaja doar persoane cu studii superioare sau care au făcut stagiul militar, ofețerul cu care a discutat Putin i-a sugerat să urmeze o facultate.

Așadar, Vladimir Putin a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Leningrad, după absolvire înrolându-se în KGB. A fost iniţial repartizat la departamentul Contraspionaj şi informaţii interne, după care a fost mutat la Contrainformaţii externe, fiind detaşat ca spion la Dresda, în Germania de Est, într-o perioadă când agenția recruta oameni pentru a spiona Occidentul.

vladimir putin kgb

Conform mărturiilor colegilor săi, Putin nu a fost chiar un bun spion, cel mai mare succes al lui fiind interceptarea unui sergent american. După prăbușirea blocului sovietic, Putin a fost rechemat în țară să fie rectorul adjunct al Universității din Leningrad. Chiar dacă a avut o activitate mediocră, Vladimir Putin a terminat cu gradul de locotenent-colonel, după aproape 17 ani petrecuţi în KGB.

5. Germana, a doua limbă 

Vladimir Putin vorbeste fluent în limba germană, în detrimentul englezei. Chiar fosta profesoară de limba germană a preşedintelui rus povesteşte cum era Vladimir Putin la sfârşitul anilor ’60: „tăcut, studios, în mod evident deştept şi inteligent, dar nu gălăgios sau remarcabil în vreun fel”, odată l-a prins scriind propoziţii în limba germană în caietul de chimie.

6. Tocilar-derbedeu

În anii 60, el a început să meargă la şcoală unde spune că era “mai degrabă un derbedeu, decât un pionier”. Chiar școala l-a exclus din organizația de pionieri, iar timp de trei ani a fost singurul din școală care nu burta basmaua roșie la gât, având statutul de marginal și huligan.

„Era serios. Nu obişnuia să piardă timpul cu prostii. Făcea ce îi spuneam. Era foarte tăcut şi gândea foarte mult. Făcea totul bine”, spunea unul dintre foștii profesori din liceul prestigios la care a învățat Putin, Şcoala 281. Acolo, Putin a lucrat la postul de radio al liceului, unde punea muzică de la The Beatles şi alte trupe rock occidentale.

7. Taximetrist

După dezmembrarea blocului comunist, Putin îi era extrem de greu să găsească o slujbă, astfel că Putin a fost nevoit să lucreze o vreme ca taximetrist ca să supravieţuiască şi să-şi poată întreţine familia.

vladimir putin taxi

8. Mentorul-profesor, care a murit otrăvit

Revenit să lucreze la Universitatea din Sankt Petersburg, s-a reîntâlnit cu fosul său profesor, Anatoli Sobciak, care era atunci primarul oraşului şi care avea să-l lanseze în politică. În 1991, Putin a devenit consilierul lui Sobciak şi Preşedintele Comitetului local însărcinat cu relaţiile Internaţionale. Astfel, la mai puţin de un an după ce a preluat postul, liderul de la Kremlin a fost anchetat pentru corupţie.

La un an după încetarea mandatului de primar din Sankt Peteresburg, Sobciak este acuzat de luare de mită și trafic de influență, iar de frică, se exilează la Paris. Între timp, Putin începe să lucreze în administraţia prezidenţială a lui Boris Elțin, sub care cunoaște o ascensiune fulminantă în carieră, ajungând de la adjunct al Biroului de Manageriere a Proprietăţilor Prezidenţiale, la Şef de Personal la Biroul Executiv al Preşedinţiei, după care a fost numit Director al FSB, vechiul KGB, apoi premier. De aici până la președinte a mai fost un pas, însă între timp se întoarce în țară fostul mentor, iar Putin îl face responsabil de campania lui prezidențială. 

sobciak și vladimir putinDe la reputația de primul primar ales democratic în Sankt-Petersburg, Sobciak se transformă într-un provăduitor al comunismului, iar pe Putin îl numește drept „noul Stalin, care nu va omorî atât de mulți oameni ca și mâna de fier, însă suficient pentru a face poporul rus să muncească”. De altfel, Sobciak devine multe prea vorbăreț, deseori lansând declarații contradictorii celor făcute de candidatul Vladimir Putin.

Chiar înaintea primului scrutin al alegerilor prezidențiale, Anatoli Sobciak este otrăvit într-un hotel din Kaliningrad, deși medicii au stabilit că au suferit un atac de cord. El fusese trimis de urgență acolo chiar de către Vladimir Putin, iar la înmormântarea mentorului său, candidatul nu părea destul de afectat.

Suspiciunile de săvârșirea unei crime în cazul lui Sobciak, se adeveresc după investigația făcută de jurnalistul Arkadi Vaksberg, care lansează ipoteza uciderii cu o otravă plasată pe veioza unui bec electric, astfel încât substanța s-a încălzit și vaporizat, când lampa a fost pornită. Specialistul în criminalistică lansează în 2007 o carte despre istoria otrăvirilor politice în URSS și Rusia, iar la câteva săptămâni se realizează o tentativă de omor asupra sa.

9. Securist brutal 

Înainte de a-și da demisia din KGB, Putin a participat în numeroase arestări ale desidenților care au avut loc în 1989, atunci când Mihail Gorbaciov a implementat „perestroika” în URSS. 

vladimir putin securist

10. De la stewardesă, la gimnastă

În perioada spionajului său din Germania de Est a cunoscut-o pe fosta sa soție, Ludmila, care era stewardesă la compania Aeroflot şi lucra pe cursele interne. În 1983 se căsătoresc, iar peste doi ani se naște prima fiică a lui Vladimir Putin, Maria, apoi la un an de zile distanță şi cea de-a doua, Ecaterina.

vladimir si ludmila putin

La 30 de ani de la căsătorie, cei doi divorțează, pentru că Putin se îndrăgostise de gimnasta Alina Kabayeva, care are cam aceiași vârstă cu fiicele sale absente din spațiul public. Se presupune că Vladimir Putin și fosta gimnastă olimpică s-ar fi și căsătorit în secret.

vladimir putin si alina kabaeva

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*