Ultimele Știri

Mihai Necolaiciuc, condamnat la 10 ani de închisoare! 66 de ani cu executare pentru inculpații în dosarul CNCFR

Necolaiciuc

Mihai Necolaiciuc a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Fostul director al CFR Marfă mai avea o condamnare la patru ani şi şase luni de închisoare pentru fraudarea statului cu 2,7 milioane de euro, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CNCFR sau şefi de servicii: Mihail Gabriel Misir – 8 ani închisoare, Viorica Olaeru – 8 ani, Ilie Vlăduţ – 6 ani, Dragoş Vasile Vlăduţ – 6 ani, Ana Maria Matei – 6 ani, Octavian Costea – 6 ani, Alexandru Nicolae – 5 ani, Marius Iliusca – 6 ani, Ovidiu Lucian Nicula – 5 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

Pe latura civilă, instanţa a dispus ca inculpaţii să plătească în solidar către partea civilă CN CFR peste 38 milioane lei; părţii civile Societatea de Administrare a Activelor Feroviare suma de 10.697.477 lei; părţii civile CN CF „CFR” SA sumele de 29.952.373 lei şi 3.530.653 lei; părţii civile Ministerul Transporturilor ca reprezentant al statului român în calitate de unic acţionar al CNCF CFR SA suma de 7.550.470 lei; părţii civile CN CF „CFR” SA sumele de 7.162.808 lei şi 6.190.121 lei.

Judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pus pe un imobil al lui Necolaiciuc compus din 3 camere situat în Cîmpulung Moldovenesc şi pe sume de bani deţinute de acesta la bănci, precum şi pe bunurile celorlalţi inculpaţi. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În perioada în care era director general al CFR, Mihai Necolaiciuc ar fi ordonat achiziţii ilegale în valoare de peste 18 milioane de euro, susţin procurorii DNA. Fostul şef al Cailor Ferate Române a fugit din ţară în 2005 şi a fost prins de autorităţi patru ani mai târziu, pe teritoriul Statelor Unite. Procedura de extrădare a demarat imediat şi pe 20 aprilie 2011 Necolaiciuc a ajuns în România.

Astfel, potrivit rechizitoriului, „în perioada 2001-2003, inculpatul Necolaiciuc Mihai, în calitate de director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR) şi ordonator principal de credite, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urmă cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei”.

Este vorba de panouri de afişaj în staţiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, schimbătoare de cale ferată (macazuri), motorină şi soluţie de ignifugare. „Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăţi care nu aveau autorizaţie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri şi servicii către CNCFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan – care desfăşoară o activitate aparenţă, în realitate neavând personal calificat şi nici posibilităţi tehnologice pentru a furniza serviciile în cauza – fie firme fantomă (firme fără activitate, având sedii fictive). S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale”, mai spun anchetatorii.

În plus, contractele ar fi fost încheiate fără a există o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat. Procurorii susţin că prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de 580.663.188.284 lei vechi (18.368.442 de euro la cursul de schimb din respectivă perioada) în dauna CNCFR. O parte din suma (respectiv 4.525.570 de euro) au provenit dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii, care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Mihai Necolaiciuc, condamnat la 10 ani de închisoare! 66 de ani cu executare pentru inculpații în dosarul CNCFR

 1. urmeaza cfr calatori ? // 3 iunie 2015 at 13:49 // Răspunde

  DNA , sa controleze toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014 de la CFR Calatori?
  Ar fi interesant si nu numai…
  “Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca”
  Sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Secara Vasile(inculpat in acest moment), Dorobantu Valentin(dirijorul trenurilor pe la REGIOTRANS privat, in acest moment), Carmen Maria Popescu, Miu Ileana,Liliana Constantinescu,Claudiu Dumitrescu(inculpat), Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,Gavris Teodor(inculpat), Nita Robert, Timis Bogdan, Protopopu Gabriel Telu(inculpat),Berindean Nicolae(inculpat),Szentes Iosif, etc?

  Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a unora de mai sus in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*