Ultimele Știri

1 Aprilie: Fântâna Albă, o lacrimă de sânge pe obrazul poporului român

fantana alba

Noi românii ne uităm uneori urmașii și nu ne cunoaștem istoria. Avem atâtea pagini lipsă în manualele de istorie încât de multe ori simţim o amărăciune în suflet pe care nu o putem descrie în cuvinte.

Poporul român a fost mii de ani subjugat, umilit, mutilat, ucis, dar a reușit să supraviețuiască, din piatră seacă a renăscut de fiecare dată.

Duminica Paștelui, 1 Aprilie 1941, mii de români au pornit la drum din Bucovina de Nord, ocupată de bolșevici, către țara mamă România. Nimeni nu a reușit să ajungă la destinație, totul s-a sfârșit într-o baie de sânge la marginea localității Fântâna Albă.

”V-au azvârlit în gropi comune ca să nu rămână urme,

Nimeni ochii nu va închis, nimeni la cap nu va plâns,

Dar v-au plâns neîncetat, norii când s-au scuturat, și roua când a picat.” 

 

România a fost schingiuită de penița lui Hitler și Stalin, Basarabia, Bucovina de Nord și Buceagul au fost ocupate de sovietici, iar Transilvania de Nord a fost cedată cu forța horthiștilor maghiari. Bolșevicii din NKVD au lansat zvonuri prin satele de pe Valea Siretul, conform cărora granița cu România a fost deschisă și se poate trece liber.

În duminica Paștelui mii de români au pornit cu mic cu mare către granița cu România. Bucovineni din mai multe sate de pe valea Siretului, purtau în faţa coloanei un steag alb şi însemne religioase – icoane, prapuri şi cruci din cetină -, au format o coloană paşnică de peste 3000 de persoane şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română. În poiana Varniţa, la circa trei kilometri de graniţa română, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. După ce coloana a ignorat somaţia, sovieticii au tras în plin cu mitraliere, secerându-i.

Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia. Masacrul nu s-a încheiat aici. Răniţii au fost legaţi de cai şi târâţi până la un loc unde erau săpate dinainte cinci gropi comune, iar unii dintre ei au fost îngropaţi de vii. Bătrâni, femei, copii – toţi au fost aruncaţi în gropile comune. Timp de două zile, spuneau localnicii, s-ar fi auzit gemete din acele gropi. Alţii au fost arestaţi de NKVD şi, după ce au îndurat torturi îngrozitoare, au fost şi ei aruncaţi de vii într-o groapă comună din cimitirul evreiesc al oraşului. Peste acea groapă s-a turnat şi s-a stins var. 

Masacrul de Fântâna Albă a fost șters din istorie de autoritățile sovietice, iar după anii ’90 de cele ucrainene. În anul 2000 Ucraina a permis pentru prima dată oficierea unui parastas în memoria bucovinenilor uciși de NKVD.

În anul 2012 a fost ridicată o troiță în poiana Varnița, locul unde mii de români au fost masacrați și apoi aruncați în gropile comune săpate la marginea pădurii. 

Fantana_Alba

 

Tot astăzi, se împlinesc 64 de an de la cel de al treilea val de deportări în masă efectuate în Basarabia de autoritățile sovietice. E Ziua Glumelor, însă nu şi pentru rudele celor 3 mii de basarabeni, dintre care 842 de copii, care au fost arestaţi și deportaţi în Siberia și Kazahstanul de Nord.

Anume aceste două date, la o diferenţă de zece ani trebuie întipărite în conştiinţă: 1 Aprilie 1941 şi 1 aprilie 1951.

„Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu îșii cunoaște părinții”, spunea marele istoric și filosof Nicolae Iorga.

Aceste evenimente tragice și crude nu le găsim în manualele de istorie a românilor, a fost șters chiar de români, precum au făcut-o sovieticii și ucrainenii. Două episoade dureroase, două călătorii infernaleale unor români aflați la granița crudă a istoriei, așa poate fi descrisă ziua tragică din duminica Paștilor, trăită de bucovineni şi pe 1 Aprilie 1941 şi de basarabeni în 1 aprilie 1951.

Masacrul-de-la-Fantana-Alba-04-Basarabia-Bucovina.Info_1

Masacrul-de-la-Fantana-Alba-10-Basarabia-Bucovina.Info_1

2

1

troita fantana alba

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*